چنانچه کودک زیر 2 سال دارید و به تخم مرغ هم علاقه مند است حتما خبر و توصیه زیر را بخوانید.
اگر توصیه انجمن قلب امریکا در مورد مصرف تخم مرغ برای بزرگسالان حداکثر 3 تا 4 عدد در هفته است در عین حال توصیه رسمی برای خوردن تخم مرغ در کودکان وجود ندارد اما بهتر است چندان از رژیم بالغین دور نباشد.
گفته می شود هر عدد تخم مرغ به طور متوسط 213 میلی گرم کلسترول دارد و توصیه متخصصان تغذیه نیز مبنی بر مصرف همین اندازه است یعنی به عبارتی هر روز یک تخم مرغ نه بیشتر و گاه که کوکو یا کیک در منزل پخته می شود باید این تعداد را از حد 4 تا 5 عدد خوردن تخم مرغ هفتگی کم کرد.
مسوولان بهداشتی جامعه معتقدند مشکل کوتاه قدی کودکان بیشتر ناشی از کمبود روی است و یکی از راه های درمان گنجاندن تخم مرغ در برنامه غذایی بچه هاست. روی در رشد، بلوغ جنسی، سلامت و شادابی پوست و مو تاثیر قابل توجهی دارد.
دکتر جعفر بهزاد متخصص تغذیه می گوید: خواص این ماده معدنی حیاتی پس از پخته شدن از بین نمی رود و ساختمان آن نیز حفظ می شود.
به اعتقاد وی تخم مرغ در شمار نخستین موادی است که باید در رژیم کودک لحاظ شود و دلیل این امر را غنی بودن تخم مرغ از پروتیین، چربی، روی، آهن، فسفر، سلنیوم، پتاسیم و انواع دیگر ویتامین ها می داند.
? کودکتان با قطره آهن مشکل دارد؟
فقر آهن هنوز هم در کشور ما شایع است و به همین علت باید آهن اضافی را به صورت قطره های خوراکی به کودک داد، تا نیاز وی به آهن برطرف شود. نوزاد تا حدود 6 ماهگی از ذخیره های آهن بدن خود استفاده می کند اما بعد از این نیاز دارد تا آهن را به طور اضافی دریافت کند، به ویژه کودکانی که شیر مادر می خورند در معرض خطر فقر آهن هستند چون به اعتقاد متخصصان تغذیه شیر مادر آهن کافی برای کودک تامین نمی کند اما بیشتر شیر خشک ها با آهن غنی شده اند و در حد برطرف کردن نیاز آهن کودک هستند.
? مشکل کجاست؟
بزرگ ترین مشکل والدین در استفاده از قطره آهن، بروز تغییر رنگ های دندان در کودکان است. دندان های کودکان یک ساله به هنگام خوردن قطره آهن، سیاه یا قهوه ای می شوند و همین موضوع سبب می شود بسیاری از والدین مصرف قطره را قطع کنند.
? پنج توصیه مهم:
1- این که قطره آهن را به کمک قطره چکان تا حد امکان در انتهای دهان کودک بریزید تا کمترین تماس را با دندان های او داشته باشد.
2- برای کودکان بزرگ تر می توان قطره آهن را با آب سیب مخلوط کرد و به کودک آموزش داد تا آن را با کمک نی بنوشد. در این صورت دندان ها تماس کمتری با آهن خواهند داشت.
3- بعد از خوردن قطره آهن، دندان های کودک را بلافاصله با آب یا مسواک های انگشتی کوچک تمیز کنید.
4- گفته می شود ویتامین C باعث جذب بیشتر آهن می شود و لبنیات و چای جذب آهن را کاهش می دهد.بنابراین سعی کنید خوردن این دو همزمان نباشد.
5- بهتر است از شیر دادن به کودک بلافاصله پس از خوردن قطره آهن پرهیز شود.
متخصصان توصیه می کنند مصرف قطره آهن تا حدود دو سالگی ادامه یابد و پس از آن هم در برنامه غذایی کودکان غذاهای حاوی آهن را بگنجانیم تا نیاز آنها به این عنصر ضروری تامین شود.
با مصرف مواد غذایی همچون سبزی های تیره مانند اسفناج، حبوباتی نظیر لوبیا و عدس، تخم مرغ، زردآلود و انجیر خشک و گوشت قرمز و ماهی می توان تا حد زیادی از خطر فقر آهن در کودکان و بزرگسالان، پیشگیری کرد.